1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Ентерално хранене
    Филтрирай по:
  • Марка

Ентерално хранене

Какво наричаме ентерално хранене?

Ентералното хранене е метод, с които хранителните вещества се внасят с храносмилателната система чрез сонда, вкарана през носа, червата или стомаха. 

Ентерално хранене се използва при състояния на протеин автокатаболизъм (тялото се консумира, за да получи хранителни вещества), отслабена имунната система (с последващия риск от инфекции), бактериална транслокация ( бактериите в храносмилателен тракт причиняват инфекция) или атрофия на храносмилателната система. Прилагането може да бъде постоянно или прекъснато според нуждите на пациента. 

При него се въвеждат някои хранителни вещества в тялото според нуждите на пациента. Различават се например ако пациентът има бъбречна или чернодробна недостатъчност, диабет или проблеми с дишането. Прави се преценка на калоричното и протеиновото съдържание (хипер, нормално или хипокалорично/протеиново).

Кога се налага ентерално хранене?

То е нужно когато пациентът страда от недохранване или риск за това при невъзможност за преглъщане или отказ да го прави доброволно поради нараняване, заболяване или психично разстройство.

Когато човек няма способността да преглъща (кома или промени в фаринкса, които правят невъзможно преглъщането).

Препоръчителен при заболявания, когато пациентът не може да погълне поради проблеми като бронходисплазия или някакво сърдечно заболяване.

Когато тялото се нуждае от повече хранителни вещества, въпреки че субекта яде, но не е в състояние да ги осигури. 

При недоносени бебета с цел предотвратяване на различни заболявания.

При психични разстройства като анорексия, принуждаващо хранене в случаи на тежко поднормено тегло, което може да доведе до смърт,

Условие е храносмилателната система да има минимум функционалност, когато става въпрос за смилане и/или усвояване на хранителни вещества. Може да се използва при субекти на всяка възраст, от бебета до възрастни хора. 

Основното противопоказание е в присъствието на запушвания, кървене или перфорации в стомаха или червата. 

Изместването на сондата или възможни метаболитни усложнения могат да доведат до повръщане и гадене, както и диария и рефлукс. 

Въпреки че е рядко, възможно е да възникне белодробна аспирация на съдържанието на храносмилателния тракт.

В асортимента на Онлайн Аптека Запад можете да откриете разнообразни ентерални храни в зависимост от вкусови качества и спецификациите на състоянието на пациента. 

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия