1. Начало
  2. Лична грижа
  3. Медицински уреди
  4. Апарат за кръвно налягане
    Филтрирай по:
  • Марка

Апарат за кръвно налягане

Кръвта в човешкия организъм се движи под налягане. А кръвното налягане е напрежението, което кръвта упражнява върху кръвоносните съдове. За да може нашето тяло да работи нормално, кръвното налягане трябва да е в нормални граници, като всяко отклонение се смята за проблем.

Ниското кръвно налягане(хипотония) често може да бъде свързано със световъртеж, замъглемо зрение, причерняване пред очите, треперене на ръцете, загуба на равновесие.
При по-ниски стойности може да доведе до припадък. Важна е хидратацията в този момент.

Високото кръвно налягане(хипертония) се смята за по-опасното отклонение. Признаци за повишението му са замайване, световъртеж, гадене, раздразнителност, безсъние, стягане на тила, кръвотечение от носа.
Високото кръвно може да е допълнителен симптом на редица заболявания, сред който диабет, проблеми с бъбреците и
сърцето.
При дълги периоди би било опасно - увреждат се сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, очите и други органи.
Заболяването има и клинична изява - инсулти и инфаркти и други.Положителен ефект има спазването на диета, избягване на на сол или активно - медикаментозно.

Апаратите за кръвно налягане могат да бъдат от помощ при наблюдението и контрола върху него. Полезна функция, която те притежават е измерването и на сърдечния ритъм и бързота откриване на отклонения, наречени сърдечни аритмии.

Симптоми на такава картина могат да бъдат: забързване или забавяне на сърдечната честота,прескачане, чувство на замаяност или отпадналост,болка в гърдите,недостиг на въздух, изпотяване.

На българския пазар разпознаваме различни производители на апарати за кръвно налягане като Омрон (Omron), Микролайф (Microlife), Сендо (Sendo), Лайка (Laika). Предлагат се механични и автоматични апарати, в зависимост от желанието на потребителя. А според мястото на измерване, те биват на китката и над лакътя.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия