1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Запушен нос и хрема
  4. Капки за нос
    Филтрирай по:
  • Марка

Капки за нос

Хремата е краткотрайно състояние, което възниква единствено, когато сме болни. То се лекува заедно с настинката и минава след няколко дни третиране с капки и пиене на прахчета. Много от случаите наистина са такива, но за съжаление, поне още толкова – не са.

Какви видове хрема има?

Важно е да уточним, че точното медицинско наименование на хремата е ринит. Той представлява заболяване с различен тип острота на горните дихателни пътища. Част от тях е и носа и съответно – лигавицата му. Именно там най-често ни поразява и хремата. Симптоматиката на заболяването включва носна непроходимост за въздуха заради оток на лигавицата и обилна секреция на прозрачна (в началото на заболяването) течност.

Когато говорим за обикновена хрема, тя най-често се придружава и от други симптоми: кашлица, болка в гърлото, отпадналост, температура.
При хроничната хрема или синузита обаче, при които наблюдаваме също секреция от носа, това не е точно така.
Хремата може да бъде причинена от няколко вида заболявания: риновируси, параинфлуенца, инфлуенца и аденовируси. Освен това, при липса на реакция за лечение, хремата се развива.

Затова и в най-общ смисъл можем да определим няколко вида хрема:

  • остър ринит
  • остър бактериален риносинуит
  • сезонна хрема/хрема, дължаща се на алергична реакция

Първите два вида хрема се лекуват с медикаменти. Когато говорим за остър ринит – това са общите лекарства за лечения на настинки, обикновено с ибупрофен и капки за нос, които помагат за намаляване на отока на лигавицата. Острият ринит обикновено преминава за около седмица.

Когато говорим за бактериален риносинуит, ситуацията се променя. Тук инфекцията вече е поразила горните дихателни пътища толкова, че са възпалени самите синуси. Лесно ще разпознаете дали инфекция или гъбички ги е поразила по това дали имате остра болка в синусите, разположени точно
над носа ви. Освен това секрецията от носа вече не е прозрачна, а има жълт или дори зеленикав цвят.
Лечението тук е антибиотично, а понякога – дори оперативно.

Алергичната хрема е причинена от дразнител, който обикновено е видим или има мирис. Полени, прашец, аромат – ако от него кихате и започва да ви боли главата, то е много вероятно да сте алергични. Особено добър индикатор са сърбеж и дразнене на лигавицата на носа отвътре. В случай на алергична хрема, най-добре е, ако е възможно, да се махнете от дразнителя. Колкото по-бързо го направите, толкова по-скоро ще затихнат и симптомите ви. Понякога е възможно да продължат и няколко часа, разбира се, в зависимост от това дали и колко от прашеца/аромата се е задържал в системата ви. При алергичния ринит се прилагат по-скоро противоалергични средства, отколкото медикаменти, срещу възпаления и заболявания.

Тогава най-често прибягваме към капките за нос. Те биват различни видове: съдосвиващи, противоалергични, с морска сол и сода бикарбонат, със сребърни йони, адреналинови, антибиотични, йодни, на растителна основа, с прополис.

При продължително или прекалено често ползване на капки страдат съдовете. Когато капките им действат, съдовете се свиват и човекът диша спокойно. Но щом капките престанат да „действат”, съдовете се разширяват доста съществено, дори повече, отколкото при здравите хора. Появява се оток, носът се запушва. И на човек му се налага отново да капе капки, за да държи съдовете си постоянно стегнати, свити. Едновременно с това дозата на капките все повече се увеличава, а прилагането им все повече зачестява. Този феномен обикновено е описан в листовките на препаратите. Той се нарича „таксифилаксия”, което, преведено от латински, означава „бързо привикване” Зависимостта се появява поради това, че лекарството се намесва в нормлните процеси на регулирането на съдовия тонус. 

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия