1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Стомах и храносмилане
 4. Газове
  Филтрирай по:
 • Марка

Газове

Газовете възникват поради дисбаланс в естествената чревна флора, когато повишен брой чревни бактерии се утаят в червата. Засилено отделяне на газове (над 24 пъти на ден) се нарича метеоризъм.

Най-честите причини включват консумация на неподходящи храни и по грешен начин – твърде бързото хранене води до поглъщане на повече въздух, който след това навлиза в храносмилателния тракт.

По-голямата част от газовете в червата се образува от самите черва, т.е. от бактериите там по време на метаболитния процес. Този процес се засилва от храни с високо съдържание на диетични фибри като брюкселско зеле, броколи, обикновено зеле, бобови растения и лук; тежки, мазни или сладки храни, както и прекомерната консумация на алкохол и кафе; изкуствените подсладители, които се използват в много „диетични“, „леки“ продукти и продукти без захар (напр. сорбитол и ксилитол).

Голяма част от въглехидрати, захари, нишестета и хранителни влакна не се абсорбират напълно или не се смилат в стомаха и в тънките черва. Остатъците преминават в дебелите черва, където те ферментират, а този процес възникват газовете. Повече от тях са без мирис.

Хранителни навици, които водят до увеличаване на количеството газове:

 • Скорост на хранене: Бързото хранене може да доведе до поглъщане на голямо количество въздух с храната.
 • Някои храни: Газове генериращи храни могат да предизвика метеоризъм: леща, боб и др . Също така много изобилни, мазни или сладки храни могат да причинят метеоризъм, както и прекомерната консумация на алкохол и кафе.
 • Заместители на захарта: Заместители на захарта като сорбитол или ксилитол, които се съдържат в много диети, леки и не съдържащи захар продукти също могат да бъдат задвижващ механизъм.
 • Стрес: Храносмилателните проблеми могат да са резултат от високо и постоянно ниво на стрес.
 • Непоносимост към храна: Особено непоносимостта към лактоза и фруктоза.
 • Дисбаланс в чревната флора.
 • Чревни бактерии.
Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия