1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Дерматологични проблеми
  4. Гъбички по ноктите
    Филтрирай по:
  • Марка

Гъбички по ноктите

Онихомикозата е гъбична инфекция на нокътните плочки. Увреждането се наблюдава при преминаването на инфекцията от околната кожа (продължително протичаща микоза на краката). Началото на заболяването е безсимптомно и пациентите търсят помощ по козметични причини. Много често инфекцията е смесена – участвуват 2 и повече вида гъбички, а също и бактерии. Засяга два пъти по-често мъжете. Факторите допринасящи за развитието на онихомикоза се разделят на екзогенни и ендогении.

Ендогенни фактори:

Нарушения на кръвообращението в дисталните крайници , вродени и придобити имунодефицити, еднокринни заболявания (захарен диабет, хиперкортицизъм, автоимуни заболявания хормонални нарушения и други). Болести на нервната система водещи до нарушаване на тъканната трофика. Хронични кожни заболявания, придружени от нарушение на образуването на рогове и дистрофия на ноктите (ихтиоза и псориазис).

Егзогенни фактори:

Нараняване на нокатните плочи (често по време на маникюр), дистална фаланга на пръста, нарушаване на микроциркулацията при измръзване на крайниците. Носене на тесни обувки и неудобни обувки е сред водищите предпоставки за развитие на гъбична инфекция.

Клиничните признаци на онихомикоза включват: промяна в цвета на нокътната плочка, нокътят става жълто-кафяв. Промяна във формата на нокътната плочка, тази удебелена субунгвална хиперкератоза е натрупване на рогови маси под нокътната плоча. Възможно е отделяне на нокътната плочка от нокатното легло.

Промените в нокътните плочи при онихимикоза могат да бъдат два вида: нормотрофичен вариант под формата на червена лезия, бели и жълтеникави ивици, по дебели от нокътя. Атрофичният вариант се характеризирая със значително изтичане, ексфолиране, на нокътната плоча, образуване на кухини или частично разрушаване.

Предотвратяване на онихомикоза

Елиминиране на патогенни фактори допринасящи развитието на гъбични инфекции е сред най-важните фактори за справяне с проблема. Лечението на гъбична инфекция по ноктите е бавен и продължителен процес. От 6м. до 2-3 години зависимост от поражението на нокътната плочка. Нужна е много добра лична хигиена, редовна обработка от специалист и домашна грижа.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия