1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Дерматологични проблеми
  4. Мазоли, кокоши трън и брадавици
    Филтрирай по:
  • Марка

Мазоли, кокоши трън и брадавици

Какво представляват мазолите?

Мазол наричаме натрупване на мъртви клетки в областта на краката, ръцете, пръстите и ходилата. Появава се като резултат от силен механичен натиск, триене или друго напрежение върху засегнатата зоната. 

Причини за това могат да бъдат неудобни обувки, физически труд, спортни дейности. 

При нелечение на проблема може да се стигне до деформации по ставите, костите или походката, тези деформации възникват като желание от страна на пациента да избегне натиск върху зоната. 

Лечението на мазоли включва кератични/излющващи медикаменти, които свалят слоя от мъртви клетки. Често се забелязва шипче в центъра на мазoла, което ако не се отстрани категoрично, мазола се появавя още веднъж. Понякога се налага оперативно лечение. След него е задължително избягването на каквото и да било триене и натиск на засегнатото място.

Какво наричаме кокоши трън?

Кокошият трън е вирусна брадавица, която се появава в резултат от човешкия папилома вирус. Тя не е пряко свързана със зони на триене, въпреки че повечето пъти се появава по краката, ходилата, ръцете. Могат да се появат и по други части на тялото. Здрав човек може да се зарази ако наранена и раздразнена кожа има контакт с кокоши трън, дори и прехвърлен през трета страна.

Ако останат нелекувани, те често могат да стигнат много надълбоко и стават по-трудни за лечение. Причиняват съществен дискомфорт и болка. 

И при тях също се прибягва до кератични препарати, когато се отвори кокошия трън картината е много особенна за състоянието. Множество трънчета излизащи от засегнатото място. 

Бидейки вирусна инфекция, трябва да споменем, че податливи на инфекция са хората посещаващи басейни, ходещи боси, там където наранена кожа на краката може да има досег със заразени повърхности. Ако се изчака много дълго време или механичното отстраняване на доведе до резултат се прибягва да операционна намеса или криотерапия.

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са малки образувания, често груби, изпъкнали или плоски с цвят около този на кожата. Причина за появаването им е отново човешкия папилома вирус. Лесно заразни са и могат да се пренесат по различни части на тялото. Ключов момент е състоянието на имунната система, стреса, умората, личната хигиена. Те лесно се разпространяват от басейни, спа центрове, ходене боси, фитнес зали и затова освен нашата собствена е добре да се обърне внимание и на хигиената на определеното място. 

Съществуват различни методи за премахване на брадавиците - чрез мазане на натурални съставки или химични такива. Ако те не дават добри резултати криотерапията, лазерното лечение или електрогоагулация са другите варианти за лечение.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия