1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Дерматологични проблеми
 4. Белези
  Филтрирай по:
 • Марка

Белези

Какво представляват белезите?

Белезите са резултат от рани или други наранявания, които са проникнали в дермата. Причините могат да бъдат от различно естество - порезни, прободни, ухапвания, акне, изгаряне, стрии. 

Тъканта на белега съдържа по-малко космени фоликули, себум и потни жлези, не се пигментира спрямо цвета на здравата кожа. Може да има усещане за дърпане и опъване. Първоначално белезите имат червен цвят, който избледнява с времето. Най-благоприятни и ефективни за лечение са новосъздадените, "пресни" белези, когато кръвоносните съдове се образуват по тъканта и тя подлежи на регенерация.

Какви могат да бъдат различните белези?

Различните причинители оставят различни белези след себе си: нормотрофичен белег - гладък с кожата, има блед цвят, възниква в резултат на оздравителен процес; хипотрофичен, атрофичен - при шарка или акне, те са хлътнали навътре в кожата;  хипертрофичен - червен и повдигнат над нивото на кожата; келоидния цикатрикс - тъканта е надигната над околните тъкани, червена и подута, може да предизвиква сърбеж.

Какво лечение се прилага при белези?

Различни са факторите, които опредялят ефективността на терапията - колко голям е белега, възраст, здравен статус, дори етнос. 

Неоперативното лечение може да продълни много време, важно е постоянство и последователност. За правилната терапия е нужно да се подберат правилните съставки, които намаляват зачервяването и подобряват елестичността и мекотата на кожата. Включва масажи с хидратантни кремове, използване на силиконови превръзки. Прилагат се специализирани гелове и унгвенти. Може да се инжектира кортикостероиден препарат, който намалява белега.

Лазерната терапия също е предпочитан и ефективен метод, когато неоперативната се оказва не толкова ефективна. Тази терапия се препоръчва при:

 • белези от рани;
 • белези от акне;
 • белези от шарка;
 • белези от операции;
 • белези от изгаряне;
 • премахване на стрии.

Оперативното се изразява в изрязване на белега и затваряне на дефекта чрез пластика; дермоабразио и други оперативни техники.


Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия