1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Женско здраве
 4. Вагинални инфекции
  Филтрирай по:
 • Марка

Вагинални инфекции

На какво се дължат вагиналните инфекции?

Влагалището е женски полов орган, води началото си от външната част на тялото до шийката на матката. Вагиналните инфекции, често започват именно от лигавицата на влагалището, като не рядко възпалението може да стигне до матката или фалопиевите тръби.  Влагалището е естествено защитено от млечно-кисели бактерии населяващи неговата лигавица. Но понякога защитните функции са компрометирани и се стига до вагинални инфекции. Те са най-разпространеното заболяване на женската полова система. Основна причина за тях са вируси, бактерии и гъбички. 

Честотата на заболеваемост е различна при всички, като има жени с изразени епизоди на инфекция или такива, които рядко боледуват. Причините могат да бъдат разнообразни:

 • прием на антибиотици;
 • хормонален дисбаланс;
 • травми на половите органи;
 • лоша хигиена;
 • прекомерна употреба на душ-гелове и измивни препарати;
 • честа смяна на сексуалните партньори.

Какви са симптомите на вагиналната инфекция?

Симптомът, който води най-много жени в лекарските кабинети е вагиналното течението. Други неразположения свързани с възпаленията могат да бъдат сърбеж, парене, зачерваване, подуване, болки при полов акт или уриниране. Вагиналните инфекции се предават по полов път, което означава, че дори и партньора Ви да няма изразена симптоматика, може да е носител и трябва да проведе паралелно лечение с Вас.

Както казахме, инфекциите се дължат на бактерии, вируси или гъбички. При различните носители симптоматиката е различна. Най - общо те се делят на:

 • Бактериална вагиноза -  възпаление, причинено от различни видове бактерии. Характерно за това заболяване е промяната на влагалищното течение от жълто-зелен до сив и наличие на неприятна миризма;
 • Вулвовагинална кандидоза - тази инфекция е следствие на присъствие на патогенни гъбички във влагалището. При тези възпаления, секретът е с млечно-бял цвят и консистенция на "пресечено мляко", с кисела миризма. 
 • Трихомониаза -  инфекция, причинена от едноклетъчен паразит. Симптоматиката е: воднисто течение, с зеленикав, бял или жълтеникав цвят и приятна миризма. 
 • Генитални кандиломи - т.нар. брадавици по половите органи. Представлява вирусна инфекция на човешкия папиломавирус. Най-често срещаната полово-предавана инфекция в целия свят. 

Инфекциите се делят още на остри и хронични. 

При ясно проявена симптоматика на лице е остра инфекция. Забелязваме промени в цвета, мириса, консистенцията, възпалителни промени, болки ниско долу в корема и слабините. При тежките прояви отчитаме също парене, сърбеж и болка при уриниране.

При хроничните инфекции, организма по-леко реагира на патогените. Може да има проявени симптоми, но често те отсъстват. 

Как се поставя диагноза?

Преглед при специалист за диагностика на вагиналната лигавица и оплаквания. По негова преценка може да бъде назначено микробиологично изследване за определяне на произхода на патогена. Като след активен курс на лечение е препоръчително да бъде назначена терапия за възстановяване на вагиналната микрофлора с локални глобули, които съдържат млечно-кисели бактерии.

Профилактиката също е от съществено значение за поддържане на добро здраве. Редовни прегледи при гинеколог, намалена употреба на интимни душ-гелове, висока лична хигиена и периодични курсове на продукти с млечно-кисели бактерии за подсилване на микрофлората са начините за поддържата на оптимално женско здраве.Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия