1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Очи
 4. Витамини за очи
  Филтрирай по:
 • Марка

Витамини за очи

Защо трябва да приемаме витамини за очи?

Витамините и хранителните добавки за очи са важни за здравето на очите. Притежават силни антиоксиданти и предотвратяват възпалението и окислителни процеси в организма, като предпазват от развитие на глаукома, катаракта и редица други заболявания.

Кои са най-важните витамини за очи?

 • Витамин А - двете му разновидности ретинол и бета-каротин, се набавят от различни видове храни и вещества. Дефицитът му може да доведе нощна слепота. Ретинол можем да си набавяме от черен дроб, риба, яйца и млечни продукти, а бета-каротин от обагрените в жълто, оранжево и червено плодове и зеленчуци.
 • Витамин Е - мощен антиоксидант, който успешно се бори с развитието на катаракта. Ядките, зърнените култури и растителните масла са хранителните им източници.
 • Витамин C - предпазва от оксидантни увреждания. Съдържа се в цитрусови и горски плодове, червени чушки и броколи.
 • Витамини от B групата - става въпрос за витамин B1, B2,B3, B6, B9,B12. Те също са важни антиоксиданти, кото можем да си набавяме от месо, риба, кисело мляко, гъби, фъстъци.
 • Омега 3 мастни киселини - полезни от хората със заболяване на сухото око. Можем да си ги набавяме от риба, соя и ядки, рапица и зехтин.
 • Лутеин и зеаксантин - богати на каротеноиди, борят се с вредната синя светлина, като по този начин предпазват очите от увреждане. Вареният спанак, жълтъци, царевица, броколи и къдраво зеле са ценен източник на тези вещества.

Здравословното и балансирано хранене не винаги може да осигури пълния обем на витамини и минерали за Вашия организъм. 

В Аптеки Запад може да намерите разнообразни добавки и витамини за оптимално зрение и очно здраве.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия