1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Кашлица

Кашлица

Какво е кашлицата?

Кашлицата най-често е признак за заболяване на дихателните пътища. Тя е реакция на дихателните пътища към определен дразнител - микроби, бактерии, секрети, алергени, чуждо тяло. Определя се като защитна реакция на организма.

Какви видове кашлица има?

  • Суха - не се изхвърлят секрети или те са малко. Започва със силно дразнене в гърлото, обикновено е единичен пристъп и отщумява бързо. Ако обаче е често и продължително, е показател за възпалителен или алергичен процес. Обикновено е съпътствано с болно гърло.
  • Влажна кашлица - при нея се отделя секрет, това най-често е кашлицата от слузните секрети. Причина за тези прояви са настинките и грипните инфекции, както бронхита и пневмонията. Това са секрети по вътрешните стени на бронхите и трахеята, които организма ни се опитва да изкара нагоре и изхвърли. Друг случай, при който има наличие на влажна кашлица е когато източника на слуз е носът или т.нар . задна хрема. Тук секретът се натрупва в задната част и се стича в носоглътката и фарингса.

Как се лекува кашлицата?

В зависимост от вида трябва да бъде назначена терапия от лекарства за суха или влажна кашлица.
В аптечната мрежа се предлагат:

  • сиропи за кашлица
  • сашета и капки
  • таблетки за кашлица
Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия