1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Отделителна система
  4. Простата
    Филтрирай по:
  • Марка

Простата

Какво е простатата?

Простатата е жлеза от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и горната част на уретрата, пред правото черво. С размер на орех и тегло около 20-40 гр.

Тя има значение за оплодителната функция при мъжете и влияе на тяхното физическо и психическо състояние.

Основната ѝ функция е свързана с производството на простатен секрет, който е важна съставка на семенната течност, способстваща придвижването и оцеляването на сперматозоидите до маточните тръби и яйцеклетката. Отделяните от простатата хранителни вещества са полезни за качеството на мъжките полови клетки. Жлезата секретира ензими, които осигуряват такъв вискозитет на семенната течност, който максимално да благоприятства движението и живота на сперматозоидите.

Кога простатата създава проблеми?

Най-общо усложненията на простатата могат да се разделят в три групи:

  • Възпалителни(простатити) - могат да се дължат на инфекции;
  • Злокачествени - рак на простатата;
  • Доброкачествени - доброкачествена простатна хиперплазия.

Какво е доброкачествена простатна хиперплазия?

Доброкачествената простатна хиперплазия(ДПХ) е най-често срещаният проблем с простатата. Симптомите на това заболяване се разделят на три групи - по време на уриниране; свързани с престоя на урината в мехура; след уриниране. 

Разбира се, наличието на няколко от тези симптоми не са сигурен признак на заболяване и такова състояние може да бъде диагностирано след консултация с доктор.

Голямата част от мъжете над 45-годишна възраст имат уголемена простата. От нея се оплакват около половината от мъжете над 60 години и над 2/3 от мъжете над 80. 

При нас ще откриете богата гама хранителни добавки за профилактика и помощ при уголемена простата, но нерядко медикаментозната терапия не може да осигури добро качество на живот. Тогава се стига до оперативно лечение.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия