1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Стомах и храносмилане
  4. Лошо храносмилане
    Филтрирай по:
  • Марка

Лошо храносмилане

Независимо дали е остро или хронично, лошото храносмилане се проявява със сходни симптоми, но те са по-изразени и се появяват по-внезапно в острата форма на състоянието. Храносмилането им е забавено, храната остава по-продължително време в стомаха им.

Много хора страдат от болки в корема, спазми, висока киселинност, нередовност на червата, подуване на корема и гадене, усеща се неприятно чувство за ситост след ядене , оригване , газове в червата. То не винаги се свързва с киселини в стомаха , въпреки , че те също може да са на лице. До неприятните симптоми може да доведат яденето на храна богата на мазнини, бързото хранене, яденето на големи количества храна, пиенето на алкохол , тютюнопушенето , пикантни храни, стрес, пиене на кофеинови напитки. 

Лошото храносмилане може да доведе до гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и язва на стомаха . Често не се открива конкретна причина за състоянието. Промяната в хранителните навици и избягване на храни и напитки, които предизвикват симптомите са превенция на състоянието.

На пазара се предлагат широка гама продукти разработени за облекчаване на лошото храносмилане и съпътстващите ги проблеми, като най-разпространени са храносмилателните ензими, билки и добавки.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия