1. Начало
  2. Козметика
  3. Слънцезащита

Слънцезащита

Как може да ни навреди природата? Непрестанно ставаме свидетели на природни катаклизми, но рядко се замисляме за вредата, която неусетно засяга кожата ни, всеки ден.

Навярно сте наясно за съществуването на едни от основните типове ултравиолетови лъчи - UVA и UVB. Повечето хора асоциират вредата от прекомерно излагане на слънце с изгаряне, причинено от въздействието на UVB през летния сезон. Но знаете ли, че 95% от UV-лъчите, достигащи до земната повърхност, всъщност са UVA? Те се излъчват с еднакъв интензитет всеки ден, през цялата година. Достигат до нас дори в облачни дни, преминавайки и през прозорците, докато сме у дома или на работа.

Проучванията показват, че дълбоко проникващите UVA лъчи нанасят дълготрайни щети, увреждайки ДНК на клеките. Това е предпоставка не само за преждевременно стареене на кожата, проявяващо се с пигментни петна и бръчки, но и за злокачествени изменения след време.

UVA променят еластиновите фибри, причинявайки слънчева еластоза – кожата се отпуска, изтънява и се състарява. Научно доказано е, че 80% от стареенето на лицето е причинено от прекомерно излагане на слънце. Счита се, че UVA играят важна роля и в патогенезата на меланома. Това са лъчите, които предизвикват слънчеви алергии и влошават някои заболявания като лупус, розацея и хиперпигментните нарушения мелазма и хлоазма.

Нека разбием някои митове, свързани със слънцезащитата:

МИТ #1: Кожата не може да бъде увредена в студени и мрачни дни.
Увреждането на кожата се дължи на слънчевата радиация, а не на температурата.
МИТ #2: Ако дневният крем има SPF, не е необходимо да се ползва слънцезащитен продукт.
Количеството на SPF, което се доставя от дневния крем, не е достатъчно, за да защити кожата. Освен това слънцезащитният продукт трябва да се нанася на всеки два часа.
МИТ #3: Използването на слънцезащитна козметика влияе негативно на синтеза на витамин D.
За синтеза на витамин D са необходими само няколко минути излагане на UV-лъчи, така че слънчевите лъчи успяват да свършат полезната част от работата си.
МИТ #4: Ако използваме SPF50 вместо SPF30, можем да прекараме повече време на слънце.
Разликата в нивата на защита между двата слънцезащитни фактора е едва няколко процента - SPF30 филтрират около 96,7% от UV радиацията, а SPF50 - около 98%. Това не означава, че продуктът осигурява защита за по-дълго време. По-високият слънцезащитен фактор предлага единствено по-голяма защита от изгаряне.
МИТ #5: Можем да нанасяме по-малко количество от продукта, ако е с по-висок фактор.
Недостатъчното количество продукт може да намали до две трети нивото на защита. Правилното количество е една чаена лъжичка за всяка зона от тялото – лице и шия, гърди и корем, гръб, по една за всяка ръка и крак – приблизително 7 ч.л. или 25-35 g продукт.

Слънцезащитните продукти са единственият начин, по който можем да предпазим пълноценно кожата от увреждане, причинено от въздействието на UV лъчите. Въпреки това, съществува публичен дебат относно някои UV филтри и въздействието им върху екосистемите в океана. 75% от кораловите рифове са застрашени от човешката дейност. В частност химичните филтри оксибензон и октиноксат са фокус на дискусиите като потенциални виновници.

Големите козметични компании вече използват нетоксични слънцезащитни филтри, които предпазват морското разнообразие. Еко формулите съдържат минимални на брой слънцезащитни филтри и са без силикон за оптимална биоразградимост. Избирайки слънцезащитен продукт, чиито съставки нямат въздействие върху коралите, фитопланктона и зоопланктона, допринасяме за запазване на екоравновесието. По този начин поемаме ангажимент към нашата кожа с респект към океаните и природата.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия