1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Запушен нос и хрема
 4. Морска вода и физиологични разтвори
  Филтрирай по:
 • Марка

Морска вода и физиологични разтвори

Физиологичния разтвор е комбинация от натриев хлорид добавен към чиста вода. названието “физиологичен” е условно, тъй като разтворът не съдържа всички компоненти на телесните течности. Съдържанието на солта е 0.9%, което означава, че концентрацията му е същата като на кръвта в човешкото тяло

Може да бъде използван външно и вътрешно, инжектиран в кръвоносната система. Едни от най-честите приложения са:

 • Промивки на очи и контактни лещи. За тази цел експертите препоръчват използването на стерилен разтвор, за да не попаднат бактерии в очите и лещите. Обикновено физиологичния разтвор използван за очите се предлага в малки опаковки, които можете да си закупите от аптеките.
 • Почистване на рани. Това е един от най-използваните разтвори за почистване на рани. В комбинация с други антисептични средства, той спомага предотвратяването на инфекции.
 • Употреба за почистване на носа. Използва се при запушен нос или събиране на секрети в горните дихателни пътища. Може да бъде използван с помощта на спринцовка или инхалатор. Може да се използва при ринит или прояви на алергии. Той почиства не само секретите, но и алергените. След хирургична интервенция на носа, лекарите препоръчват употребата на разтвора като антисептично средство.
 • Хидратация. Когато човешкият организъм е обезводнен или хипотензивен поради загуба на течности, физиологичният разтвор е добър заместител на изгубените течности. Обикновено в тези случаи той се назначава за вливане по венозен път.
 • Небулизация. Разтворът се изсипва в небулизатора за генериране на пара, която влиза в дихателните пътища. Пациентите болни от грип, инфекции на синусите и бронхит използват този метод на лечение.

Съществуват различни форми на физиологичен разтвор на пазара:

 • Ампули. Те са малки и стерилни докато са затворени. Можете лесно да ги носите навсякъде. След отваряне, разтворът вече не е стерилен. Но съдържанието им е малко и обикновено е за еднократно използване.
 • Капки. Използват се за промиване на очите и небулизация.
 • Спрей. Целта на тази форма е овлажняване лигавицата на носа. Можете да откриете този вид физиологичен
  разтвор в аптеките. Също като ампулите, лесно можете да носите и спрея навсякъде с вас.
 • Шишета. Това са по-големи опаковки с разтвора използвани за други цели изискващи по-голямо количество от течността.
 • Банки за венозни вливания. Има банки с различна големина и обикновено могат да бъдат открити в болничните заведения.

Широко разпространени са физиологичните разтвори на основа на морската вода има изотоничен и хипотоничен характер.

 • изотоничните разтвори се използват за профилактика, а хипертоничните – за лечение

Изотонични разтвори са тези, които имат същата концентрация на соли като тази в клетките на тялото и кръвта. Поради тази причина те са подходящи за ежедневна употреба, за почистване и профилактика, или като добавка при лечение на хремата. Също, могат да отстраняват замърсявания, алергени и патогени и са особено подходящи за всекидневна хигиена в замърсена градска среда – при завишени нива на фините прахови частици във въздуха. Изотоничните разтвори поддържат носната лигавица в добро физиологично състояние и запазват защитните й функции.

Хипертоничните разтвори от своя страна са с по-висока концентрация на сол и съдържат повече разтворени вещества в сравнение с кръвта и клетките. Те имат способността да извличат течност и по този начин намаляват отока и набъбването на лигавицата. Това улеснява дишането, без да наранява клетките и да предизвиква привикване, както се случва при капките за нос.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия