1. Начало
  2. Здравни проблеми
  3. Дерматологични проблеми
  4. Херпеси
    Филтрирай по:
  • Марка

Херпеси

Какво наричаме херпес?

Херпесната инфекция се причинява вируса на херпес симплекс (HSV). Клиничната му картина се изразява в многобройни болезнени мехурчета пълни с мътна течност. След като се спукат се превръщат в мокрещи лезии, рани. 

Има два вида HSV :

  • вирусът на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) – причинява орален херпес, който обикновено засяга устата и околната кожа, както и гениталната област;
  • вирусът на херпес симплекс тип 2 ( HSV-2 ) – генитален, обикновено предаван по полов път херпес.

След като човек се зарази с вируса, той остава завинаги в него, въпреки, че не причинява постоянни симптоми. 

Как се предава вируса?

В следствие на много фактори: отслабена имунна система, стрес, метеорологични условия(силен вятър, слънце), висока температура, сухи устни, менструация и ПМС, прием на кортикостериди вируса се активира и проявява.

Херпес симплекс вирусът е много заразен. Инкубационният период е между 1 и 6 дни.

Когато мехурите се спукат, предаването става чрез директен контакт с мехурите или със замърсени предмети - прибори, кърпи и други или чрез слюнка.

Течността в мехурчетата съдържа вируси, които могат да проникнат в устната лигавица и да заразят друг човек.

Тя е заразна за хора, които никога не са били заразени с вируса или такива с отслабена имунна система.

Останалите хора, срещали херпесния вирус преди са податливи на рецидивиращи епизоди. 

Рецидивите съответстват на реактивирането на вируса, което причинява появата на херпесен мехур на устните. Често се предшестват от следните симптоми: изтръпване, сърбеж, парене, подуване или изтръпване около ръбовете на устните. Може да се появи общо неразположение - умора, треска, отпадналост и мускулна слабост. От няколко часа до 1 ден по-късно се появяват набор от малки, червени, болезнени мехури. Напълнени с течност, те в крайна сметка се спукват, след което образуват коричка.

Как може да се лекува или облекчи това заболяване?

Възможно е да се приема антивирусен медикамент, за да предотврати разпространението на проблема. Лекарствата без рецепта, могат да помогнат за справяне с изтръпване, сърбеж и болка. С използването на антивирусно лекарство, симптомите е вероятно да изчезнат 1-2 дни по-бързо, отколкото ако няма лечение. Ако човек получава рецидиви по-често, лекарят може да препоръча прием на антивирусно лекарство в продължение на 6-12 месеца.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия