1. Начало
  2. Козметика
  3. Козметика за лице
  4. Против бръчки
    Филтрирай по:
  • Марка

Против бръчки

Кога да започнем да използваме анти-ейдж козметика?

Стареенето на кожата е пряко свързано не толкова с възрастта, колкото с начина на живот - UV лъчите, тютюневия дим, замърсения въздух, алкохола, дори и някои храни предизвикват оксидативен стрес за кожните клетки и ги увреждат. Кожата губи елстичност и плътност. Гените също определят момента. Някои хора могат да започнат анти-ейдж козметиката  по-късно, докато за други тя е наложителна и по-рано. Най-базово възрастовото разпределение е по следния начин: 25+, 30+, 40+, 45+, 55+ и т.н.

Какъв продукт да използвам против бръчки?

В днешно време на пазара има разнообразни продукти. В зависимост от типа на кожата е концентрациата на активни съставки те могат да бъдат:
-дневен крем
-нощен крем
-серум
-концентрат
-флуид
-околоочен крем

Едни от доказаните активни съставки, използвани в борбата против стареенето са:
- хиалуронова киселина
- коензим Q10
- ретинол
- витамин C
- AHA/BHA киселини
- Бензоил пероксид
- Ниацинамид

Кои съставки в козметиката не трябва да се смесват?

Някои от активните съставки, които се съдържат в любимите ни кремове, серуми и маски, за съжаление, не взаимодействат добре. Неправилните комбинации могат да предизвикат раздразнение на кожата, но също така няма да видим очакваните резултати от рутината, която следваме. За да не превръщаме кожата си в химичен експеримент, предлагаме това ръководство, включващо най-популярните активни съставки в козметичните продукти.


Ретинол
Една от най-предпочитаните съставки, която се бори с признаците на стареене. Тя насърчава обновяването на клетките, което помага за подобряване на фините линии и подобрява цялостната текстура на кожата. Също так понижава активността на клетките, образуващи пигмент и повишава нивото на хидратацията на кожата.

Витамин С и ретинолът е добре да се използват в различни часове на деня. AHA и BHA киселините ексфолират кожата и смесването им с ретинол може да доведе до допълнително изсушаване на кожата. Използването едновременно на бензоил пероксид и ретинол, прави двете съставки по-малко ефективни.

Може да се смесва: овлажняващи продукти, хиауронова киселина, керамиди и слънцезащитни продукти

Не трябва да се смесва: витамин С, бензоил пероксид и AHA/BHA киселини

Витамин С
Тази съставка озарява лицето, избистря тена, като същевременно предпазва кожата от свободните радикали. При използването на витамин С в рутината, е важно носенето на слънцезащитен продукт, за да се предпази кожата от увреждане. Най-добре е използването на витамин С през деня, а на ретинол през вечерта.

Може да се смесва: с антиоксиданти и слънцезащитни продукти

Не трябва да се смесва: ретинол

AHA/BHA киселини

Ефективните ексфолианти под това наименование - салицилова, гликолова и млечна киселина, подобряват тена на лицето и озаряват кожата. Те дехидратират и дразнят кожата, затова е добре да продължим грижата с хидратиращ продукт.

Смесването на ретинол и AHA/BHA киселини може да доведе до силно раздразнение на кожата, затова е важно да се избягва.

Може да се смесва: овлажняващи продукти и слънцезащитни продукти

Не трябва да се смесва: ретинол

Бензоил пероксид

Изключително подходяща за кожа, склонна към акне. Тази съставка изсушава силно кожата, затова трябва да се комбинира с хидратиращи продукти и да се избягват агресивни такива.

Може да се смесва: хидратиращи продукти, слънцезащитни продукти

Не трябва да се смесва: ретинол, витамин С

Ниацинамид
Той се абсорбира лесно и предпазва кожата от стреса на околната среда, намалява излишното производство на мазнини. Също така подобрява хидратацията на кожата и укрепва кожната бариера, предпазвайки от прекомерно изсушаване.

Съставките ниацинамид и витамин С са антиоксиданти, но ефективността им значително се намалява, когато се използват заедно.

Може да се смесва: с почти всяка съставка

Не трябва да се смесва: витамин С

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия