1. Начало
  2. Здравословен живот
  3. Кости, мускули и стави
    Филтрирай по:
  • Марка

Кости, мускули и стави


 

Колко са важни глюкозаминът и колагенът за ставите?

Благодарение на мускулите, ставите и ставните капсули, които осъществяват свързването на костите в нашето тяло, ние се движим. За съжаление, рядко се замисляме как да се погрижим за тях. С напредването на възрастта, натрупаните килограми и обездвижването започват да им се отразяват негативно и ставите все по-често „напомнят“ за себе си, предизвиквайки дискомфорт и ограничение във възможностите ни да изпълняваме ежедневни дейности.

Как да съхраним по-дълго ставите си?

Ако осъзнато се грижим за ставите си, то те ще ни се „отблагодарят“ като изпълняват функциите си безпроблемно по-дълго време. На първо място трябва да търсим баланс между натоварването, на което подлагаме ставите си и хранителните вещества, с които подпомагаме тяхната дейност. За да поддържа ставите в добро състояние, тялото ни има нужда от полезни хранителни вещества като глюкозамин, хондроитин, колаген и хиалуронова киселина

Глюкозаминът и хондроитинът са едни от най-важните хранителни вещества за хрущялната тъкан и сухожилията. Наричани са още хондропротектори заради възможността да ги предпазват. Те участват в изграждането на хрущяла и ако бъдат приети допълнително с храната, служат като градивен материал. Проучванията показват, че оралният прием на глюкозамин и хондроитин като добавка към храната, повлиява положително на ставите и им помага те да функционират добре за по-дълго време.

Колагенът представлява белтък със сложна структура, известен с голяма издръжливост и здравина. В зависимост от типа I, II, III или IV той се среща като градивен елемент на ставите, хрущялната тъкан, съединителната тъкан, кожата и е важен за функционирането им. Тялото ни има способността да синтезира колаген, но с напредване на възрастта количеството му намалява, което засяга в най-голяма степен ставите. Помощник на организма в синтеза на колаген е добре познатият витамин С.

Хиалуроновата киселина е фрагмент от молекулата на колагена, което означава, че се съдържа в него и също присъства в структурата на хрущялите. Тя има способността да свързва големи количества вода. Благодарение на това хрущялите, които са богати на хиалуронова киселина, са и с по-високо водно съдържание, което ги прави по-еластични и по-устойчиви.

 Движението осмисля съществуването ни, а с правилната и активна профилактика ще можем да му се насладим пълноценно.  


Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия