1. Начало
 2. Здравни проблеми
 3. Настинка, грип и висока температура
  Филтрирай по:
 • Марка

Настинка, грип и висока температура

През зимата често се сблъскваме с настинки или грип, които имат сходни симптоми, въпреки че и двете респираторни заболявания се причиняват от различни вируси.

1. Какво представлява грипът и настинката?

- Грипът е остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което се изявява с повишена температура, кашлица, главоболие и миалгии (болки в мускулите). Грипът е едно от най-сериозните епидемични заболявания на всички времена и най-тежко протичащото остро вирусно заболяване през есенно-зимния сезон. Високата му заразност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората.
- Обикновената настинка (простуда) е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища - носа и гърлото. Проявява се с хрема, запушен нос и кихане, често придружени от болки в гърлото, кашлица, главоболие или други симптоми. Основните фактори на предаване са въздухът, водата, замърсени хранителни продукти, кърпи за ръце или замърсени ръце и предмети. При кихане и кашляне се отделят малки капчици съдържащи вируса дори и след пълно изсъхване.

2. Профилактика и превенция при грип и настинка

Профилактиката включва както специфични, така и неспецифични мерки.
2.1. Като неспецифични се определят всички онези ежедневни превантивни мерки, посредством, които се повишава общото ниво на имунна защита:

 • Избягването на близък контакт с хората.
 • Носенето на маска при контакт с хора.
 • При общо неразположение, да останете вкъщи.
 • Често миене на ръцете, особено в епидемична обстановка.
 • Да се избягва докосването на устата, очите и носа.
 • Редовно проветряване на затворени помещения.
 • Добри здравословни навици като: да намалим стреса, да се храним здравословно (разнообразна храна, богата на витамини и минерали), да бъдем физически активни (спор, разходка сред природа, упражнения), да приемаме повече течности, с цел да не се дехидратираме.

2.2. Към специфичните мерки отнасяме : противогрипни ваксини, имуностимулиращи , температуропонижаващи лекарства,билки за имунитет.
Някои от най-важните витамини и минерали, които трябва да приемаме, ако искаме да сме здрави през грипния сезон.

 • Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, водоразтворим витамин,който подсилва имунната система,повишава усвояването на желязото,силен антиоксидант,активира синтеза на колагена. Добър спътник преди, по време на боледуване и след това.
 • Витамин D , още известен като холекалциферол , мастноразтворим витамин. Освен за превенция от развитието на рахит при децата, витамин D има и първостепенна роля в предотвратяване на развитието на остеопороза при възрастните хора. Друго полезно свойство е укрепващото му действие върху имунната система , може да служи като превенция от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза.
 • Цинкът е есенциален минерал, чието наличие е жизненоважно за нормалната функция на организма. Участва в клетъчното делене и синтеза на ДНК , ензимни реакции , растеж и развитие. Има способността да упражнява антивирусно действие, като се свързва с рецепторите в назалните епителни клетки и блокира техните ефекти.
 • Селенът е минерал, необходим на тялото за продукцията на щитовидните хормони. По този начин селенът участва в регулирането на метаболизма. Той е мощен антиоксидант, който предпазва тялото от оксидативния стрес ,предпазва от сърдечно-съдови заболявания и не на последно място подсилва имунната система.

Хранителни добавки за имунитет -Билките са дълбоко залегнали в традициите ни и понякога им се придава мистично и почти магическо действие. С напредъка на науката се разкриват и тайните на лечебните им ефекти - кодирани в разнообразни активни вещества.

 • Ехинацеята е известна като билка на имунитета. Има редица лечебни свойства- укрепва защитните сили на организма,влияе благоприятно при възпаление, болка , синузит , мигрена и др. Тя ефективно намалява риска от дихателни инфекции, скъсява продължителността на боледуване и облекчава симптомите при настинка и грип .
 • Шипката повишава имунитета на малки и големи. Тя е изключително богата на витамин С, каротин (провитамин А), пектин, витамин В1 и В2, витамин РР, Е и К, минерални соли (калий, магнезий, натрий, калций и фосфор) и етерични масла.
 • Черен Бъз-Той притежава антивирусни свойства, които съдействат за по-бързото възстановяване от грип. При това той е естествен продукт. Едно от най-разпространените и успешни приложения на бъза е при възпаления на дихателните пътища. Той подпомага отхрачването, използва се при бронхити, болки в гърлото, паднал глас, дори при ангина

Митове за грипа

МИТ:Пилешката супа ще ускори възстановяването ви от грип.
Горещите течности могат да успокоят възпаленото гърло и да осигурят така необходимите течности. Но пилешката супа няма други специфични качества, които могат да помогнат в борбата с грипа.

МИТ: Хранете се, когато имате настинка и гладувайте, когато имате температура Ако имате грип (или настинка) и температура, имате нужда от повече течности. Няма много причини да увеличавате или намалявате количеството храна, което консумирате. Въпреки че може да нямате апетит, "гладуването" няма да ви помогне да се възстановите по-бързо. Храненето се здравословно, независимо дали имате настинка или грип.
МИТ:Можете да се заразите с грип, ако излезете навън в студено време без палто, с мокра коса или като седите на течение.
Чували сте ги всички преди от майка си, когато сте били дете, и може би сте казвали на децата си същото, но истината е, че…единственият начин да се заразите с грип е да се изложите на грипния вирус. Грипният сезон съвпада със студеното време. Така че хората често свързват грипа със студа и течението. Но те Вирусните настинки обикновено са по-чести през това време на годината поради няколко причини. Навън е по-студено, така че прекарваме повече време на закрито в по-близък контакт един с друг, а когато някой киха или кашля, е по-вероятно да се заразите.
МИТ:Ако не се чувствате болни, не можете да разпространите грипа.
Симптомите на грип могат да започнат около два дни след заразяването и повечето здрави възрастни са в състояние да заразят други един ден преди появата на симптомите. Това означава, че е възможно да сте заразни, преди да разберете, че сте се заразили с грип.

През последните две години успяхме донякъде да се предпазим от грипа, заради мерките, които бяха предприети. Сега обаче имунитетът ни е по-отслабен Намаленият популационен имунитет в резултат на предпазните мерки срещу COVID и феномен, наречен вирусна интерференция, може да са повлияли на ранното начало на този грипен сезон

Ниският брой случаи на грип през последните две години често се дължи на прилагането на превантивни мерки срещу COVID, като маскиране и практикуване на социално дистанциране.

Грипът на практика изчезна за две години, докато бушуваше пандемията. Но той е тук, за да направи своето завръщане. Според експерти, имуитетът ни е отслабнал през тези години, заради маските и социалното дистанциране. Обикновената настинка и грипът може да изглеждат подобни в началото. И двете са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми. Но различни вируси причиняват тези две състояния.

Вашите симптоми могат да ви помогнат да разберете разликата между тях. И настинката, и грипът имат няколко общи симптома. Хората с двете заболявания често изпитват:

 • хрема или запушен нос
 • кихане
 • болки в тялото
 • обща умора

По правило симптомите на грип са по-тежки от симптомите на настинка. Друга различна разлика между двете е колко са сериозни. Настинките рядко причиняват други здравословни състояния или проблеми. Но грипът може да доведе до:

 • синузит
 • ушни инфекции
 • пневмония
 • сепсис

Ако симптомите ви са тежки, може да искате да потвърдите диагнозата настинка или грип. Вашият лекар ще проведе тестове, които могат да помогнат да се определи какво стои зад вашите симптоми.

По време на епидемията от COVID-19 обадете се предварително за протокола за лично посещение при лекар или онлайн посещение. Симптомите на настинка и грип също трябва да се третират внимателно поради припокриването им със симптомите на COVID-19.

Ако вашият лекар диагностицира настинка, ще трябва да лекувате симптомите си само докато вирусът не премине. Тези лечения могат да включват: използване на лекарства за настинка без рецепта (OTC). оставайки хидратиран получаване на много почивка

За грип, приемането на лекарство против грип в началото на цикъла на вируса може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и да съкрати времето, през което сте болни. Почивката и хидратацията също са полезни за хората с грип.

Подобно на обикновената настинка, грипът често просто се нуждае от време, за да си проправи път през тялото ви. Когато се събудите с кихане, кашляне и усещате тази болка, треска, не можете да помръднете мускул, как да разберете дали имате симптоми на настинка или грип?

Важно е да знаете разликата между симптомите на грип и настинка. Докато симптомите на настинка могат да ви накарат да се почувствате зле за няколко дни, симптомите на грип могат да ви накарат да се почувствате доста зле за няколко дни до седмици. Грипът може да доведе и до сериозни здравословни проблеми като пневмония и хоспитализации.

Какви са симптомите на обикновена настинка?

Симптомите на настинка обикновено започват с възпалено гърло, което обикновено изчезва след ден или два. Следват назални симптоми, хрема и запушване, заедно с кашлица до четвъртия и петия ден. Треската е необичайна при възрастни, но е възможна лека треска. Децата са по-склонни да имат треска при настинка. При симптоми на настинка през първите няколко дни носът гъмжи от воднисти носни секрети. По-късно те стават по-дебели и по-тъмни. Тъмната слуз е естествена и обикновено не означава, че сте развили бактериална инфекция, като например инфекция на синусите.
Няколкостотин различни вируси могат да причинят вашите симптоми на настинка

Колко дълго продължават симптомите на настинка?

Симптомите на настинка обикновено продължават около седмица. През първите три дни, когато имате симптоми на настинка, вие сте заразен. Това означава, че можете да предадете настинката на другите, така че останете вкъщи и си починете така необходимата почивка. Ако симптомите на настинка не се подобряват след седмица, може да имате бактериална инфекция, което означава, че може да се нуждаете от антибиотици. Понякога може да объркате симптомите на настинка с алергичен ринит (сенна хрема) или инфекция на синусите. Ако симптомите на настинка започнат бързо и се подобряват след седмица, това обикновено е настинка, а не алергия. Ако изглежда, че симптомите на настинка не се подобряват след седмица, консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали сте развили алергия или синузит.

Какви са често срещаните симптоми на грип?

Симптомите на грипа обикновено са по-тежки от симптомите на настинка и се появяват бързо. Симптомите на грип включват възпалено гърло, треска, главоболие, мускулни болки и болезненост, задръстване и кашлица. По-специално свинският грип също се свързва с повръщане и диария.

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване. Повече информация за „бисквитките“ и опциите за управлението им може да намерите в раздела Общи условия